Academie Tandartsenpraktijk - interview tandartsassistent

Deze keer laten we jullie kennismaken met Petra. Petra is docent en orthodontie assistent.

Hoi Petra, vertel eens iets over jezelf?

Dag allemaal, op mijn leeftijd hoor je eigenlijk niet te verklappen hoe oud je bent, maar vooruit dan: 45 jaar. Samen met mijn zoon van 19, dochter van 13 en katten woon ik in het mooie Voorburg, vlak naast Den Haag. Ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd te lezen, vooral tijdschriften zoals Psychologie magazine en de Quest.

Wat is jouw beroep?

Ik ben werkzaam als orthodontie assistent (ZZP) en docent bij opleidingen tot orthodontie assistent.

Ben je hiervoor opgeleid?

In 1994 heb ik mijn diploma Tandartsassistent behaald en werd ik ingeloot bij de opleiding Mondzorgkunde. Helaas heb ik er destijds door omstandigheden voor gekozen om deze studie toch niet te volgen. Ik ben gaan werken in een grote praktijk waar ik al snel de richting orthodontie insloeg. Ik heb hiervoor een interne opleiding gevolgd en diverse certificaten behaald.
Om docent te worden ben ik geauditeerd, heb getuigschriften van orthodontisten moeten overleggen en diverse trainingen gevolgd.

Heb je altijd al orthodontie assistent en docent willen worden?

Vanaf mijn 14e wist ik al dat ik iets in de tandheelkunde wilde doen.
Ik moest toen voor school een snuffelstage doen en deed dat bij mijn tandarts die aan de overkant zat. Alles wat ik daar zag, vond ik interessant en ging er zelfs wel eens in mijn vrije tijd heen.
Mijn bijbaantje van mijn 15e-18e bij de bakker niet meegerekend, heb ik dus alleen maar in de tandheelkunde/orthodontie gewerkt.

Wat vind je leuk aan je vak?

De ontwikkeling van het gebit fascineert mij nog steeds. Echt bijzonder hoe tandverplaatsing plaats vindt. Daarnaast vind ik pubers de leukste mensen om mee te werken. Wel ben ik blij dat mijn cursisten geen pubers meer zijn hoor!

Hoe zag jouw studie tijd eruit?

Toen ik nog op school zat waren er niet eens computers (in ieder geval niet tot mijn beschikking), dus moest ik het puur van de leerboeken hebben. En ik heb heel wat schriften volgeschreven.

Als jij zelf lesgeeft, hoe ziet dat eruit?

Ik bereid het altijd goed voor dus zorg dat mijn PowerPoint presentatie netjes is. Als het een nieuw onderwerp is waar nog geen syllabus van is dan ben ik daar best een tijd mee bezig. Ik wil het graag op de juiste manier vertellen en verduidelijken d.m.v. mooie afbeeldingen.
Doordat ik ze zo graag alles van ons mooie vak wil leren, verloopt het lesgeven natuurlijk.

Is het voor jou lastig om te werken of studeren in corona tijd?

Doordat de praktijken tijdens de 1e Lock down gesloten waren had ik 6 weken geen werk. In die periode heb ik veel in huis geklust, maar ook diverse online cursussen via de Academie gedaan. Dit was echt een hele handige en fijne manier om mijn kennis te updaten.

Is een studie naast werk te combineren voor jou?

Momenteel volg ik zelf geen opleiding. Wel probeer ik bij te blijven door alles in “orthodontieland” zo goed mogelijk te volgen.

Zou je dit werk in de toekomst ook willen blijven doen?

Ja, absoluut! Als grap zeg ik soms weleens: ik kan ook niets anders (behalve een half volkoren snijden).

Zou je anderen aanraden een studie te volgen via de Academie?

Ja. Er is goed studiemateriaal aanwezig en de syllabi zijn recent allemaal ge-update.
Het studeren gaat deels via lesmateriaal van Dentallect waar ontzettend veel te volgen en te vinden is. Ook als je meer verdieping over een bepaald onderwerp zoekt, is er eigenlijk altijd wel iets te vinden.

Wil je zelf nog iets vertellen?

Mocht je geïnteresseerd zijn in het vak orthodontie dan zou ik je zeker aanraden om te onderzoeken wat de mogelijkheden voor je zijn. Een goede fijne motoriek is een must, dus als jij altijd diegene bent die de knoopjes overal uit kan halen dan denk ik dat het knutselen met een beugel je zeker aan zal staan!
Mocht je vragen hebben over wat het beroep orthodontie assistent in de praktijk nou precies inhoudt en of het iets voor jou zou kunnen zijn: schroom niet en vraag het me maar gewoon. Academie kan jou met mij in contact brengen.

Dankjewel Petra en veel plezier met alles wat je doet!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854