academie tandartsenpraktijk interview fiona

In maart laten we jullie kennismaken met student orthodontieassistent Fiona.

Dag Fiona, wil je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Fiona, ik ben 28 en woon in Rotterdam samen met mijn vriend, onze twee katten, een paar vissen en een slang. In mijn vrije tijd ben ik te vinden in de sportschool, bij de paarden of in de natuur.

Wat deed je voordat je besloot om in de tandheelkunde te gaan werken en waarom dacht je dat het bij je zou passen?

Toen ik 18 was, ben ik gaan werken in een schoenen/kleding winkel als verkoopmedewerker. Na anderhalf jaar ben ik gepromoveerd tot assistent leidinggevende. Ik heb nog anderhalf jaar bij dat bedrijf gewerkt voordat ik bij een andere winkel ging werken. Na een paar jaar werd ik in deze modezaak zelfs manager. Ook al vond ik de omgang met klanten en mode leuk, dit was niet wat ik zocht. Ik ben rond gaan kijken en kwam uit bij de paardensport. Mijn hele leven was ik al hobbymatig met paarden bezig en het leek mij leuk om daar mijn werk van te maken. Vervolgens heb ik drie jaar met veel plezier bij een professioneel paardensport bedrijf gewerkt in Den Hoorn. Echter is dat niet iets wat je jaren kan blijven doen dus ik besloot weer verder te kijken. Via een goede vriendin kwam ik in aanraking met orthodontie en zij vond dat ook wel bij mij passen. Na wat onderzoek gedaan te hebben, zag ik inderdaad veel raakvlakken die mij aanspraken. Contact met patiënten, verantwoordelijkheden hebben, mensen helpen en doorgroeimogelijkheden. Precies in mijn straatje!

Jij bent student Tandartsassistent mbo4 en je loopt stage in een orthodontiepraktijk, wil je daar iets over vertellen?

In September 2021 ben ik begonnen met mijn opleiding en als stagiair terecht gekomen bij Orthocenter Rotterdam Oostplein. Ik werd met open armen ontvangen, de allereerste stagiair via  Academie Tandartsenpraktijk daar! Iedereen was enthousiast om mij alle kneepjes van het vak te leren. De samenwerking tussen mij, mijn collega’s en mijn begeleiders verloopt soepel zowel theoretisch als praktisch. In het begin keek ik mee met wat mijn collega’s of begeleider deed en daarna mocht ik het zelf gaan doen aan de stoel. Ik ben op dit moment nog niet zover om álles zelf te doen maar wat ik al kan, doe ik. Op dinsdag loop ik mee met een assistente en op woensdag komt mijn vaste begeleider naar de praktijk.

Wat leer je op school en wat in de praktijk?

Het online lesmateriaal is heel uitgebreid. Ik krijg lessen in infectiepreventie, röntgenologie, ergonomie, orthodontie, maar ook over wet- en regelgeving, receptiewerkzaamheden en bijvoorbeeld het assisteren bij chirurgische tandheelkunde. Deze Mbo4 opleiding zorgt ervoor dat ik alle ins- en outs van werken in tandheelkunde leer. Of dat in een tandartspraktijk is of bij een orthodontiepraktijk, het is relevant. Het lesmateriaal staat op een online platform waar ik, via een opgenomen video, les krijg van verschillende docenten. Bij elke video heb je een mogelijkheid om de literatuur te openen en deze te noteren voor jezelf zodat je het later nog kan teruglezen. Om te leren voor theorie examens kan je keer op keer de oefen examens herhalen zodat je alles goed leert. In combinatie met de literatuur is dit een prima manier van leren.
Om de week op vrijdag ga ik naar Woerden om klassikaal les te krijgen. Academie Tandartsenpraktijk zorgt voor meerdere docenten die ons de praktijk dingen leren en laten oefenen. Dit sluit goed aan bij wat we online leren en gaat zelfs dieper dan de online les. We hebben daar de mogelijkheid om al onze vragen te stellen en samen te oefenen voor de examens. De examens die ik tot nu toe gehad heb, zijn generieke vakken zoals Engels, Nederlands en Rekenen. En al enkele tandheelkundige examens natuurlijk.

Wat vind je tot nu toe de grootste uitdaging om te leren en te doen?

Dat was het priegelwerk. Slotjes, draadjes, kleine instrumenten en ga zo maar door. Het was mijn doel om dat zo snel mogelijk goed onder de knie te krijgen omdat ik daar nooit eerder mee in aanraking ben gekomen in eerdere banen. Maar juist daardoor werd het ook een leuke uitdaging!

Waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op de complimenten die ik krijg van mijn collega’s en mijn leidinggevende. Ik ben en blijf altijd mezelf. Ik ben erg leergierig en wil alles graag goed doen. Het is fijn om gewaardeerd te worden om wie ik ben en wat je uitstraalt. Deze complimenten doen mij erg goed!

Hoe is het team waarin je werkt samengesteld?

Het is een praktijk met 2 baliemedewerkers, 5 assistenten en 1 orthodontist. Assistenten die er 2 jaar werken maar ook een aantal die er zelfs meer dan 10 jaar zijn. Het zijn stuk voor stuk leuke en gezellige collega’s waar ik het goed mee kan vinden. Allemaal behulpzaam en goed in hun werk. Toevallig zijn er twee collega’s die dezelfde passie voor de sportschool delen dus wij hebben genoeg om over te praten naast het werk.

Hoe vind je het om in een team te werken? Was je dit al gewend?

Bij eerdere werkgevers heb ik ook gewerkt in teamverband en in de praktijk waar ik nu werkzaam ben staat ‘een teamplayer zijn’ hoog in het vaandel. Iedereen helpt elkaar waar het kan en nodig is en dat geeft een fijne sfeer. Als een collega eerder klaar is dan de rest en nog geen nieuwe patiënt heeft, ruimt zij vast op en kijkt wat er nog gedaan kan worden zodat anderen niet uitlopen. Het is fijn om te weten dat je altijd op je collega’s kunt rekenen.


Wat hoop je voor je toekomst in de tandheelkundige branche?

Ik hoop dat ik met veel plezier bij de organisatie kan blijven werken en binnenkort mijn Mbo4 diploma haal. Er is nog veel te leren en ik hoop door te groeien tot ik uiteindelijk zelf mensen mag opleiden!

Heb je iets leuks of geks te vertellen dat je wil delen met de lezers?

De naam van mijn slang is Snakeira 😊

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854