Academie Tandartsenpraktijk - interview praktijkmanager anouk

Hoi Anouk, wil je iets over jezelf vertellen?  

Jazeker. Ik ben Anouk en 42 jaar. Ik woon in Barendrecht met mijn man en 2 kinderen; een zoon van 9 en dochter van 5. In mijn vrije tijd ben ik druk met het huishouden en de kinderen, shoppen en wandelen. Ik hou van gezelligheid en doe graag een hapje en een drankje. Helaas is dat de laatste tijd veel te weinig geweest door Corona. Ik werk als praktijkmanager bij Kindertandenrijk, een praktijk voor kindertandheelkunde in Rotterdam.

Deze rubriek heet ‘Assistent aan het woord en  jij bent praktijkmanager, wil je iets vertellen over jouw route van assistent naar praktijkmanager?

Ik ben begonnen als assistente bij een tandarts, dit heb ik een paar jaar gedaan. Daar had ik ook preventie werkzaamheden. Daarna ben ik in de orthodontie terecht gekomen. Eerst in een solopraktijk, daarna bij een grote organisatie. Daar heb ik uiteindelijk 17 jaar gewerkt. De eerste 5 jaar fulltime als stoelassistente, daarna ben ik in het kwaliteitsteam terecht gekomen. Ik zocht meer uitdaging en gelukkig kon ik die in het kwaliteitsteam ook vinden.
Dat heb ik 12 jaar met erg veel plezier gedaan. Maar ja… dan ben je 40 en dan….wil ik dit de rest van mijn werkzame leven blijven doen? Ik reisde veel,  was vaak vroeg weg en laat thuis. En toen kwam deze functie op mijn pad. Praktijkmanager in een praktijk voor kindertandheelkunde. Wat een leuke uitdaging! Wel enorm wennen, van orthodontie naar algemene tandheelkunde en dan ook alleen voor kinderen. Maar ik ben blij dat ik de stap gezet heb. Het was soms best pittig, na 17 jaar bij dezelfde organisatie zijn er dingen die je op de automatische piloot doet en nu was alles weer helemaal nieuw maar na een jaar kan ik zeggen dat ik echt op mijn plek zit.

Wat houdt jouw werk in?  

Ik heb organisatorische werkzaamheden. Ik zorg o.a. voor een goede agenda planning en verwerk vakanties van assistentes. Ik zorg dat alles binnen de praktijk zo soepel en goed mogelijk verloopt.


Is jouw achtergrond belangrijk voor het uitoefenen van jouw huidige functie?

Zeker wel. Ik weet hoe het is om zelf aan de stoel te werken maar ook hoe vervelend het is als patiënten te laat komen of helemaal niet komen. Ik heb in het verleden al tig boze patiënten aan de telefoon gehad. Dat is heel vervelend maar zij moeten hun frustratie kwijt en jij bent aan de telefoon de eerste die de volle laag krijgt. Omdat ik dit zelf al zo vaak heb meegemaakt kan ik de medewerkers aan de balie daarin ondersteunen.


Zou je jouw functie ook kunnen vervullen zonder deze achtergrond? 

Dat zou kunnen maar zal wel lastiger schakelen zijn als je geen of een beperkte tandheelkundige achtergrond hebt.


Er zijn meer assistenten die willen doorgroeien. Welke opleidingen heb jij op tandheelkundig gebied gedaan?

MDGO-Tandartsassistent bij Zadkine. Mijn opleiding tot preventie assistente via Edin. Voor mijn werk als orthodontieassistent ben ik intern opgeleid bij de organisatie. Daar heb ik ook aanvullend veel intern gedaan. Via Academie Tandartsenpraktijk heb ik Röntgenologie, Ergonomie, Gesprekstechnieken en trainingen voor Praktijkmanagers gedaan.   

Heb je altijd al werkzaam willen zijn in de tandheelkunde?

Ik wilde altijd al iets in de zorg doen, na een snuffel stage bij een tandarts op de MAVO was ik verkocht! Ik heb ook nooit meer in een andere branche gewerkt.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Elke dag is anders; als je denkt dat je alles geregeld hebt, komt er wel weer een uitdaging die opgelost moet worden. Het is nooit saai. Soms mis ik het nog wel om zelf patiënten te behandelen.


Doen jullie iets aan (bij)scholing voor de praktijkmedewerkers?

Mocht er bijscholing nodig zijn bekijken we dat per werknemer of ze geven zelf aan dat ze een bepaalde cursus willen volgen. We bekijken dan wat er mogelijk is.

Over welke eigenschappen zou je moeten beschikken volgens jou om in een tandartspraktijk te werken?

Je moet absoluut zorgzaam en flexibel zijn.

Is leeftijd relevant? 

Ik denk dat het persoonsafhankelijk is. Zoals bij eigenlijk al het werk, je moet het leuk vinden om te doen. Je werkt met mensen die het vaak spannend vinden of echt angstig zijn. Daar moet je je in kunnen verplaatsen. Als je nog erg jong bent, is dat door het gebrek aan levenservaring soms nog wat lastig.

Denk je dat er behoefte is op de Arbeidsmarkt aan meer assistenten in de mondzorg?

Jazeker, bij voorkeur geschoolde assistenten zodat ze snel inzetbaar zijn in de praktijk.

Denk je dat er behoefte is aan praktijkmanagers? 

Bij grote praktijken is een praktijkmanager zeker een pré. Hij/zij kan veel werk uit handen nemen van de praktijkhouders. Ook als het een grotere organisatie betreft waarbij het hoofdkantoor niet of nauwelijks op de werkvloer komt.

Wat doe jij om bij te blijven op jouw vakgebied?

Ik volg Roberto Lamsberg (redactie: Roberto is interim praktijkmanager, actief op Social Media en LinkedIn, gastdocent Academie Tandartsenpraktijk) en kijk regelmatig of er geschikte cursussen zijn.

Zou je iemand zonder werk aanraden om een (om)scholingstraject in te gaan en de tandheelkundige branche aanraden?

Als ze geïnteresseerd zijn in de tandheelkunde zeer zeker!

Zou je je huidige functie in de toekomst ook zo willen blijven doen of heb je nog andere wensen?

Ik ben tevreden in mijn huidige functie. Doorgroeien wil ik graag in mijn kwaliteiten als praktijkmanager.

Wil je zelf nog iets vertellen aan de lezers?

Mijn kinderen vertellen altijd op het schoolplein dat ik tandarts ben. Ik heb al 100 x uitgelegd dat ik bij de tandarts werk en niet zelf tandarts ben maar ja. Bij deze is het rechtgezet voor iedereen!

 Dankjewel voor het interview Anouk!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854