Academie Tandartsenpraktijk - interview tandartsassistent

Hoi Marjo, wil je iets over jezelf vertellen? 

Hallo, mijn naam is Marjo (58). Ik woon met veel plezier met mijn man in het idyllische Giessen- Oudekerk. We hebben 2 dochters  waarvan één er in Denemarken woont. Ik ben oma van Denn (2) en binnenkort komt er een tweede kindje bij. Ik ben een gelukkige oppas oma 1 dag in de week. Mijn hobby’s; mijn werk, tuinieren, skiën, lezen, wandelen, lachen en wijntjes drinken met mijn man en vrienden. Ik ben graag buiten in de natuur te vinden.


Wat doe je voor werk? 

Ik geef voornamelijk les aan toekomstige tandartsassistenten, dat doe ik nu ruim 12 jaar. Röntgenologie en infectiepreventie vind ik zelf het meest interessant. Ik maak ook deel uit van een projectgroep die zich bezig houdt met de ontwikkeling van een nieuwe sterilisator. Dat doe ik op de High Tech Campus in Eindhoven. Ik heb dit niet altijd gedaan. Ik ben 40 jaar geleden gestart als tandartsassistent en heb onder andere op de afdeling kaakchirurgie gewerkt van het Beatrix ziekenhuis. Twee jaar had ik een leuke baan als commercieel medewerker in de orale implantologie maar dat werd me toch te eenzaam, veel alleen en onderweg dus daar ben ik mee gestopt.


Ben je hiervoor opgeleid?

Als docent, jazeker. Ik heb veel cursussen gevolgd; didactiek, begeleiden, coachen, communicatie, spreken in het openbaar, teveel om allemaal op te noemen en natuurlijk ook Stralingshygiëne Niveau 5a Stralingsdeskundige aan de TU Delft. Ik lees veel literatuur en vakbladen om goed op de hoogte te blijven en ben lid van de Sterilisatie Vereniging Nederland (SVN) dat is een vereniging die de kwaliteit, en professionaliteit op het gebied van desinfectie, reiniging en sterilisatie beheert.

Heb je altijd al in de tandheelkunde willen werken en heb je ooit iets anders gedaan?

Als klein meisje uit een ondernemersgezin was ik niet echt bezig met het vak tandheelkunde. Ik had zelf een slecht gebit en mijn ouders waren zo druk met het bedrijf dat er weinig aandacht voor tandenpoetsen was. Ik ging met snoep naar bed en zat vervolgens met knikkende knieën bij de tandarts. Nu ik daar zo over nadenk is daar de passie voor de zorg gekomen vermoed ik. Ik heb veel geholpen in de bedrijven van mijn ouders, auto’s poetsen van het taxibedrijf, automaterialen verkopen. Uiteindelijk ben ik de opleiding dokters- en tandartsassistent gaan volgen en later gekozen voor tandheelkunde, ik was gelijk verkocht.

Wat vind je leukste aan je vak?

Daar kan ik kort in zijn, het allerleukste zijn de mensen. Omdat ieder mens anders is en toch gelijk, dat vind ik prachtig. Daarnaast ben ik een zorger, ik zorg graag en dat is wat je als tandartsassistent naar hartenlust kunt doen. Je maakt mensen beter en mooier.


Doe je zelf iets aan (bij)scholing?

Ja, ik wil altijd en iedere dag wel iets tot me nemen, ik denk dat je tot je dood leert. Althans ik leer iedere dag wel iets bij. Natuurlijk moet je bijblijven op je vakgebied. Dat doe ik door cursussen te volgen en veel vakliteratuur te lezen. Ook speur ik het internet af naar betrouwbare bronnen om steeds op te hoogte te blijven van de wet en regelgeving.


Hoe zien jouw lessen eruit?

Dat hangt sterk van de opdracht af die ik krijg. Ik ben als ZZP-er ruim 10 jaar bezig en word ingehuurd door verschillende opleiders. Ik vind het belangrijk dat ik de les thuis goed kan voorbereiden. Dat ik weet wat ik moet doen en kan verwachten. Ik verwacht van mijn cursisten ook dat ze zich thuis voorbereiden dus dat zeg ik ze ook. Het is immers onderwijs voor volwassenen. Ik zorg ervoor dat ik ben uitgerust en ruim op tijd van thuis vertrek. Mijn lessen wil ik enthousiast brengen met passie voor het vak. Er is altijd ruimte in de les om ervaringen te delen en aandacht te geven aan dingen waar cursisten tegenaan lopen.


Is het voor jou lastig om te werken in corona tijd?

Ja best wel, ik mis het fysieke contact. Het recht in de ogen kijken en de interactie met de cursisten. Maar ook de grappen en het lachen mis ik. Ik geef nu veel les via Zoom maar het is gewoon heel anders. Het werken en gebruik van een mondneusmasker vind ik nog het makkelijkst want dat was ik al zo lang gewend. De 1,5 meter afstand  is ook geen probleem als je elkaar maar kunt zien in het echt. Nog even geduld.

Is een studie naast werk mogelijk volgens jou?

Jazeker is dat mogelijk, ik heb het zelf ook veel gedaan. Het vereist natuurlijk discipline maar als je een doel voor ogen hebt, is het heerlijk om bij te leren. Wat een voordeel is van werk naast je studie tandartsassistent is dat hetgeen je leert al zo snel in de praktijk kunt toepassen. Soms hoor ik van cursisten dat ze iets geleerd hebben tijdens hun stage (of werk in een tandartspraktijk) wat later theoretisch wordt behandelt. Dit samenspel maakt het gemakkelijker om naast je werk ook te studeren.

Wil jij in de toekomst ook binnen de tandheelkunde blijven werken?

Als 58 jarige ben ik nog jong van geest maar mijn lichaam laat me wel eens in de steek. Zolang mijn gezondheid het toestaat vind ik het hartstikke leuk om nog werkzaam te zijn als docent.


Zou je anderen aanraden een studie te volgen bij de Academie TP?

Voor de cursist is het altijd belangrijk om een goed gevoel te hebben bij een opleiding. Als dat er niet is dan wordt het gewoon niks. Natuurlijk zal er bij iedere opleider wel eens iets zijn maar dat zal ook zo zijn thuis, op je werk en in familie en privé sferen. Mijn gevoel en ervaring bij de Academie is zeker goed, anders zou ik er ook niet voor werken.


Wil je zelf nog iets vertellen aan de lezers?

Als je zoekende bent, graag met mensen werkt en in teamverband dan zou het beroep Tandartsassistent zomaar eens iets voor je kunnen zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat je houdt van netjes en geordend werken maar ook van resultaat zien. Het mooie aan dit vak is dat je met échte mensen werkt in hun meest kwetsbare situatie. Mensen zien namelijk niet wat er allemaal gebeurt als ze in de stoel liggen en jij bent degene die hen vertrouwen kunt geven. Als jij de rust kan uitstralen, net dat ene gebaar kan maken zodat de patiënt vertrouwen krijgt en zijn mond durft te openen. En als de tandarts vervolgens een mooie vulling legt dan is dat een geweldig resultaat waar je beiden héél blij van wordt.

Dankjewel Marjo!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854