Academie Tandartsenpraktijk - interview tandartsassistent

Deze keer niet 1 maar 2 assistenten! Hoi dames, willen jullie iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Ingeborg (48) en ik woon in IJsselstein samen met mijn man en 3 kinderen. Ik werk sinds 2007 bij Jeugdtandzorg Utrecht. Ik heb een duobaan samen met Patricia. Zij is behalve mijn collega ook mijn beste vriendin. Mijn hobby’s zijn lezen en op vakantie gaan.
Ik ben Patricia (45) en woon ook met man en 3 kinderen in IJsselstein. Zelfs mijn hobby’s zijn hetzelfde; lezen en op vakantie gaan. Ik werk sinds 2009 bij Jeugdtandzorg, dit doe ik dus samen met mijn vriendin Ingeborg.

Wat doen jullie voor werk? 

Wij zijn balieassistenten en zorgen ervoor dat de agenda’s van onze tandartsen goed gevuld wordt. De telefoon beantwoorden en de mail & post verwerken is ook een belangrijke taak. Naast de balie doen wij ook de planning voor de taxibus. We hebben een chauffeur die kinderen bij het regulier onderwijs ophaalt en naar onze praktijk brengt voor controle of behandeling.


Jullie hebben dus dezelfde baan, werken jullie ook wel eens samen? Hoe ziet zo’n verdeling eruit?  

Het is een duo baan. Patricia werkt op maandag, woensdag en vrijdag aan de balie. Ingeborg werkt op dinsdag en donderdag. Op enkele dagen zijn we allebei aanwezig en kunnen we direct overleggen als dat nodig is. Op die manier zijn wij goed op elkaar ingespeeld en vullen wij elkaar goed aan.


Zijn jullie hiervoor opgeleid?

Patricia: Nee, ik heb hier geen speciale opleiding voor gevolgd. Ik ben als tandartsassistente begonnen en intern opgeleid. Daar hoorde ook een stukje balie bij. Toen ik i.v.m. rugklachten niet meer aan de stoel kon assisteren, ben ik volledig als balieassistente gaan werken.
Ingeborg:  Ook ik heb hier geen opleiding voor gevolgd. Toen ik 18 jaar was ben ik bij een algemene praktijk als assistente begonnen en ook intern opgeleid. Ik ben bij Jeugdtandzorg Utrecht binnen gekomen als balieassistente en heb ook een aantal jaar uitsluitend aan de stoel geassisteerd. Omdat de praktijk groeide was er echt een fulltime balieassistente nodig en zijn Patricia en ik deze samen gaan vervullen.

Jullie zijn er ingerold, hebben jullie wel bewust voor werken in een tandartspraktijk gekozen?

Ingeborg: Nee, de opleiding die ik volgde toen ik 18 jaar was kon ik wegens omstandigheden niet afmaken. Ik had binnen een week een baan als tandartsassistente. Ik had hier bij de beroepskeuze vroeger nooit aan gedacht, maar het bleek achteraf  een hele goede keuze!
Patricia: Nee, dit had ik vroeger niet bedacht, maar ik ben helemaal blij met hoe het gelopen is. Ik heb nu een leuke baan samen met mijn beste vriendin, hoe leuk is dat?!

Wat vinden jullie het leukste aan je werk?

Ingeborg: Er zijn veel dingen leuk aan ons werk. Er komen bij ons ook veel kinderen uit het speciaal onderwijs en instellingen. Het contact met deze kinderen en hun ouders is heel bijzonder. Soms val ik ook nog wel eens in de kamer in als stoelassistente als dit nodig is.
Patricia: Eigenlijk vind ik alles leuk. Als de agenda voor de volgende dag bijna leeg is en je het voor elkaar krijgt om hem aan het eind van de dag toch vol te krijgen, geeft dat een goed gevoel. Vooral het contact met de kinderen en hun ouders vind ik leuk. Een kind dat bang de praktijk binnenkomt en dan toch met een glimlach weer naar huis gaat, is waar we het met z’n allen voor doen.


Doen jullie iets aan (bij)scholing in de praktijk? Hoe ziet dat eruit?

Beiden: Wij doen inderdaad af en toe een cursus; motiverende gespreksvoering, een Exquise dag, reanimatie, röntgenologie. Ook zijn wij samen een keer naar een balie event geweest. Er zit nog een “agressie aan de balie” training in de planning. Dit is i.v.m. corona uitgesteld.

Over welke eigenschappen zou je moeten beschikken volgens jullie om in een tandartspraktijk te werken? 

Je moet klantvriendelijk zijn, stressbestendig, snel kunnen schakelen, behulpzaam en geduldig zijn.
Is leeftijd relevant?
Leeftijd is niet relevant. Als balie assistent is het wel heel fijn als je zelf ook als tandartsassistent hebt gewerkt. Zo weet je hoe het in de behandelkamer gaat en waar je over praat.

Denken jullie dat er behoefte is op de arbeidsmarkt aan meer tandartsassistenten?

Ja wij denken zeker dat er veel behoefte aan meer tandartsassistenten is. Bij ons in de praktijk zijn wij altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Misschien dat het bij ons wat lastiger is om aan assistenten te komen omdat wij alleen kinderen behandelen. Daar moet je zeker wel belangstelling voor hebben.

Is het voor jullie lastig om te werken in corona tijd?

Wij vinden het niet lastig maar er zijn wel veel werkzaamheden bij gekomen. Mensen zeggen vaker afspraken af omdat zij corona gerelateerde klachten hebben waardoor wij dus met lege agenda’s te maken krijgen. Je moet nu aan veel dingen denken; triage afnemen, extra emailverkeer, de wachtkamer reinigen, mensen erop wijzen dat zij een mondkapje op moeten en hun handen desinfecteren bij binnenkomst.

Zouden jullie iemand die nu zonder werk zit, aanraden om een (om)scholingstraject in te gaan?

Zeker, maar enige kennis van tandheelkunde is wel in je voordeel.

Willen jullie je huidige beroep in de toekomst ook blijven doen?

Ja, wij hebben het naar ons zin bij Jeugdtandzorg Utrecht. Voor ons is het ook nog eens extra bijzonder, omdat we het samen kunnen doen.


Willen jullie zelf nog iets vertellen aan de lezers?

Een baan als tandarts- en/of balie assistent is heel afwisselend. Wij zijn er allebei ingerold en hebben het enorm naar ons zin. Het vak is heel boeiend. Het is parttime prima te combineren met een gezin dus ook geschikt om als werk weer op te pakken als je een tijdje thuisblijfmoeder bent geweest.

Dank jullie wel en nog veel werkplezier met elkaar!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854