academie interview - juni 2022
academie interview - juni 2022

Dag Morsal, wil je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Morsal en woon in Den Haag. Ik kom oorspronkelijk uit Afghanistan en heb jarenlang in Rusland gewoond en gestudeerd. Ik ben recentelijk afgestudeerd tot tandartsassistente en ik werk nu nog bij  Dental Clinics maar binnenkort start ik bij een nieuwe werkgever. Verder loop ik hard in mijn vrije tijd en kijk ik lekker series.

Wat deed je voordat je besloot om in de tandheelkunde te gaan werken?

Ik deed van alles wat en door Covid ben ik mijn oude baan kwijtgeraakt. Uiteindelijk bleek dit een zegen want hierdoor kreeg ik de kans om een carrière switch te maken naar tandartsassistente. Dit had ik nooit gedacht. Ik zocht naar iets waarbij ik actief kon deelnemen in de maatschappij en iets voor anderen kon betekenen. Ook iets nieuws voor mezelf waarbij ik me zou kunnen ontwikkelen en een lange termijn carrière kon opbouwen. Dit kwam allemaal bij elkaar.

Heb je het idee dat je in het juiste vak terecht bent gekomen?

Jazeker want ik ben enorm gegroeid en ik ontwikkel mijzelf nog iedere dag. Vorig jaar april ben ik begonnen met mijn opleiding en deze heb ik succesvol afgerond. Samen met de tandarts kan ik veel betekenen voor de patiënten. Ik vind mijn baan erg leuk en ik zie mezelf dit echt tot mijn pensioen doen.

Kun je iets vertellen over je werkzaamheden en de praktijk waarin je werkt?

Ik assisteer de tandarts en doe sterilisatie werkzaamheden in een grote praktijk met 6 behandelkamers. Het is een internationale praktijk met verschillende culturen. Hierdoor ontwikkel ik mij niet alleen in het vak maar ook persoonlijk. Zo is elke werkdag anders, wat het leuk houdt.

Jij hebt een studie gevolgd. Hoe zag dit eruit?

Ik volgde mijn studie volledig online. Ik werkte fulltime en daarnaast studeerde ik. Dit was erg intensief maar het resultaat is het meer dan waard. De uitleg van de docenten was erg goed. De lesstof was leerzaam en zeer uitgebreid. Veel afwisseling omdat elke module bestond uit theorie, video’s en oefenvragen. Ook vond ik de persoonlijke begeleiding ontzettend fijn. Mijn mentor was Debbie en zij stond altijd voor me klaar en gaf mij goed advies. Ik kon bij haar mijn verhaal kwijt en voelde mij gehoord. Wij hebben nog steeds goed contact en ik ben haar heel dankbaar voor alle motivatie om door te gaan.

Wat heb je geleerd je tijdens je studie en wat juist in de praktijk?

In theorie heb ik ontzettend veel geleerd, bijvoorbeeld over micro-organismen, röntgenstraling en anatomie van het gebit, dit was erg gedetailleerd. In de praktijk leerde ik juist hoe je omgaat met de apparatuur, hoe je röntgenfoto’s maakt en hoe je four handed assisteert.

Matchen theorie en praktijk met elkaar?

Ja, alles wat in de praktijk gebeurde had ik geleerd via de theorie. De theorie geeft meer informatie waardoor je echt goed weet hoe alles in elkaar zit en waarom. Persoonlijk vind ik dit erg fijn want het maakt mij zelfverzekerd over wat ik nou echt in de praktijk doe en het laat mij de waarde zien van de meest simpele taken.

Wat vond je de grootste uitdaging om te leren en te doen?

Mijn grootste uitdaging was alles leren omtrent röntgenfoto’s. De theorie bevatte veel natuurkunde en was ingewikkeld. Het maken van röntgenfoto’s kost tijd om onder de knie te krijgen maar door het keer op keer doen, bouw je ervaring op en komt het uiteindelijk goed.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op dat ik meteen een contract kreeg terwijl ik op zoek was naar een stage plek. Ook ben ik er trots op dat ik fulltime heb kunnen werken en studeren tegelijktijdig en mijn opleiding met succes en mooie cijfers heb kunnen afronden.

Hoe is het team waarin je werkt samengesteld?

Het is een hecht internationaal team, van jong tot oud.

Doen jullie ook wel iets buiten werktijd met elkaar? 

Met sommige collega’s wel. Zo reizen we samen naar huis en soms gaan we gezellig samen een hapje eten.

Hoe vind je het om voornamelijk met vrouwen te werken?

De vrouwelijke tandarts waar ik momenteel mee werk is een schat van een mens, ze is ontzettend lief en ik voel mij erg op mijn gemak bij haar. Vakmatig moet ik eerlijk bekennen dat het met de mannen uitdagender is om mee samen te werken omdat ze veel lef hebben. Zo durven ze meer te ondernemen tijdens de behandelingen. Het valt me wel op dat vrouwen vaak meer aandacht besteden aan de patiënt om die meer op zijn of haar gemak te laten voelen.

Wat hoop je voor je toekomst in de tandheelkundige branche?

Ik hoop op termijn te kunnen doorgroeien tot preventie en paro-preventie assistente.

Zou je anderen aanraden om voor dit vak te kiezen?

Jazeker, ik heb het zelfs kennissen al aangeraden om voor dit vak te gaan en deze zijn inmiddels ook al begonnen in de branche.

Heb je iets leuks of geks te vertellen dat je wil delen met de lezers?

Voordat ik met mijn opleiding begon, vermeed ik de tandarts jarenlang. Ik heb een angst voor tandheelkundige behandelingen en nu voer ik ze zelf uit. Wanneer ik zelf als patiënt langskom ben ik nog steeds bang en raak ik vooraf overspannen 😉

Dankjewel Morsal en veel succes op je nieuwe werkplek!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854