academie interview mei 2021

In mei laten we jullie kennismaken met Suheyla.

Hoi Suheyla, vertel eens iets over jezelf

Dag lezers, mijn naam is Suheyla en ik woon in Apeldoorn met mijn 2 volwassen dochters. Ik ben 49 en werk als orthodontie assistent. Als ik niet werk, reis ik graag. Ik bezoek steden die ik nog niet ken maar ik ga ook graag de natuur in.

Heb je altijd al in de mondzorg willen werken?

Het is eigenlijk toevallig op mijn pad gekomen. Ik zorgde fulltime voor mijn jonge kinderen en deed vrijwilligerswerk op school en bij Achmea. Toen ik ging scheiden, moest ik zelf voor een salaris gaan zorgen en heb advies gevraagd bij de Gemeente Apeldoorn. Ik wist niet wat mijn mogelijkheden waren en waar werk was. Via via kwam ik in aanmerking voor een opleiding tot tandartsassistente.
Ik vond het gelijk heel leuk. Ik ging naar school en liep stage in een tandartspraktijk. Ik had mijn roeping gevonden en kon na mijn stage gelijk in dienst komen. Ik was zo enthousiast dat ik ook nog de opleiding tot preventie assistent heb gevolgd. Ik heb veel geleerd in die tijd en een hele leuke tijd gehad in de tandartspraktijk. Tot ik een vacature zag waarin gevraagd werd om een ervaren orthodontie assistente. Dat leek me wel wat. Ik heb direct een sollicitatiebrief geschreven en ben deze persoonlijk gaan brengen. Ik had helemaal geen ervaring maar ik hoorde later dat ik zo gemotiveerd en enthousiast was overgekomen dat ze mij toch de baan gaven haha. Ik werk er nu nog.


Wat vind je leuk aan jouw vak?

Als tandartsassistente vond ik het heel leuk om met alle leeftijden patiënten om te gaan, van 4 tot 90, alles komt binnen. Kroon- en brugwerk vond ik fascinerend maar ook pijnklachten verhelpen is zeer dankbaar. Als orthodontie assistent spreekt de zelfstandigheid mij enorm aan. Ik draai een eigen programma en er is veel variatie. Ik vind het leuk om mee te denken en mijn ideeën te delen met de orthodontist.

Hoe heb jij je opleidingen gevolgd?

Dat is heel divers geweest. Voor tandarts-, preventie,- en orthodontieassistent zat ik in de schoolbanken afgewisseld met veel oefenen en ervaring opdoen in de praktijk. Theorie doe ik via elearning bij de Academie. Deze zijn van Dentallect en heel handig omdat ik dit gewoon thuis kan doen als ik tijd en zin heb. Nu heb ik de smaak te pakken van losse trainingen. Verschillende onderwerpen die mij goed helpen tijdens mijn werk.

interview academie mei 2021

Kun je daar iets over zeggen?

Ik heb pas geleden een dagtraining gevolgd met het onderwerp ‘omgaan met agressie in de praktijk’. 
Er waren een trainer en acteur waarmee we de hele dag konden oefenen. Er werd ons geen trucje of standaard zinnetjes aangeleerd maar we moesten eerst ervaren wat het gedrag met onszelf deed waarna we tips kregen hoe we het voor onszelf beter hanteerbaar konden maken. Zo kreeg iedereen advies op maat. Ik heb veel geleerd over mijzelf en mij krijgen ze niet meer gek.


Vind je het lastig om in Corona tijd je werk te doen?

We zijn natuurlijk al gewend om met beschermingsmiddelen te werken maar nu heb ik er ook nog een face shield bij en dat is best pittig. Zeker nu het mooie weer eraan komt en de temperatuur op de werkvloer oploopt. Ik werk voornamelijk met pubers en soms voelt het wel of ik de hele dag politieagent ben. “Hier graag handen desinfecteren, daar spoelen, niet meer aan je telefoon zitten nu. Wat zeg ik nou, niet meer aan je telefoon”. Nou, dat dus. De hele dag. Maar ach, ook dat went.


Wil je dit werk blijven doen?

Ik denk dat ik voor altijd in deze branche wil blijven werken. Het is ook besmettelijk; mijn dochter is op mijn aanraden de opleiding tot tandartsassistent gaan doen en werkt al een paar jaar. Zelfs haar vriendin heb ik aangestoken. Zij blijft maar doorleren; van tandartsassistent naar mondzorgkunde (mondhygiënist) en is zich nu aan het voorbereiden op haar studie tot tandarts. Echt superknap! Ik vind nog genoeg uitdaging op mijn werk en ben nooit uitgeleerd. Er is nog zoveel te ontdekken.

Wil je de lezers nog iets vertellen?

Ik zou iedereen aanraden om eens na te denken of het vak wat voor je is. Dit geldt voor vrouwen (en mannen) van iedere leeftijd. Ik ben zelf ook pas later gestart. Er zijn zoveel mogelijkheden; parttime, fulltime, verschillende richtingen. Je kunt assisterend zijn maar ook heel zelfstandig. Net wat bij je past. En niet te vergeten, er is heel veel vraag naar tandartsassistenten op de arbeidsmarkt dus volop werk!

Dank je wel Suheyla en succes verder.

 

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854