academie interview april - 02 2022
academie interview april - 02 2022

Eindelijk een heer!

Dag Sam, wil je iets over jezelf vertellen? 

Hallo! ik ben Sam, ik ben 26 en woon in Veenendaal samen met mijn vriendin. Ik werk bij Kelderman Orthodontie. In mijn vrije tijd ben ik bezig met voetbal en crossfit. Verder is er altijd wel een leuke serie te volgen als ik s’ avonds op de bank plof.

Wat deed je voordat je besloot om in de tandheelkunde te gaan werken?

Ik was werkzaam in de horeca en zocht er extra werk bij. Ik ben benaderd voor een functie als deeltijd fotograaf bij Kelderman. Dit is van twee kanten zodanig goed bevallen dat ik een fulltime baan aangeboden kreeg met de mogelijkheid om opgeleid te worden tot allround orthodontie assistent.

Jij bent student en je werkt in een orthodontiepraktijk, wil je daar iets over vertellen?

Ik werk fulltime en ben nog lerende. Behalve de praktische vaardigheden die ik in de praktijk opdoe leer ik ook de onderliggende theorie via Academie Tandartsenpraktijk.

Wat leer je tijdens je studie en wat in de praktijk?

Tijdens mijn studie heb ik al onwijs veel geleerd. Enkele voorbeelden: ergonomie, wat is een goede werkhouding om lichamelijke klachten te voorkomen. Het wisselgebit, in welke volgorde breekt het melkgebit door en in welke volgorde wordt er over het algemeen gewisseld. Voorlichting geven: hoe informeer je een patiënt op de juiste manier. In de praktijk ben ik nu voornamelijk bezig met het leren van brackets plaatsen.

Matchen theorie en praktijk met elkaar?

Ja en soms nee, veel match met elkaar en zie ik ook terug in de praktijk. Sommige dingen zijn toch echt meer gericht op werkzaamheden in een tandartspraktijk maar wel leuk om te leren.

Wat vind je tot nu toe de grootste uitdaging om te leren en te doen?

Brackets plakken, het is heel precies en nauwkeurig werk!

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben nu best al een beetje trots op wat ik tot nu toe geleerd heb en kan. Straks nog meer als ik zelfstandig beugels kan plaatsen en verwijderen.

Hoe is het team waarin je werkt samengesteld?

Op een normale werkdag zijn de volgende mensen aanwezig: 1 orthodontist, 1 officemanager, 3 receptionisten, 6 assistenten en 1 sterilisatieassistent.

Ben jij de enige man?

Nee, ik werk voornamelijk met mannelijke orthodontisten dus ik ben vaak niet de enige man in de praktijk. Wel ben ik de enige mannelijke assistent.

Hoe vind je het om voornamelijk met vrouwen te werken? Was je dit al gewend?

Helemaal niet erg. Ik heb het goed naar mijn zin op mijn werk en kan fijn samenwerken met mijn vrouwelijke collega’s. Nu ik er bij stil sta, heb ik altijd wel vaak met voornamelijk vrouwen gewerkt. In de horeca, luchtvaart en nu orthodontie. Het zijn toch wel branches waar veel vrouwen werkzaam zijn.

Kan jij iets van de vrouwen leren en zij iets van jou?

Zeker, ik leer eigenlijk alles van mijn vrouwelijke collega’s betreft beugels plaatsen etc. Ik leer hen vervolgens hoe om te gaan met het digitale gedeelte. Denk aan computers, camera en de 3d scanner.

Wat hoop je voor je toekomst in de tandheelkundige branche?

Dat ik mij blijf ontwikkelen en ik dit werk nog met veel plezier mag blijven doen.

Wil je een oproep doen voor meer mannen in een assistent functie?

Mannen: een orthodontieassistent functie is echt niet alleen maar weggelegd voor vrouwen. Lijkt het je leuk? Doe het gewoon, er is veel werk en vraag naar!

Heb je iets leuks of geks te vertellen dat je wil delen met de lezers?

Kelderman orthodontie bestaat uit 9 praktijken met ruim 80 assistenten. Ik ben daarvan de enige man!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854