Academie Tandartsenpraktijk - interview tandartsassistent november

Dag Houda,  wil je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Houda, ik ben 46 en woon in Apeldoorn met mijn gezin. Ik heb twee zonen en houd van bakken en wandelen.

Je bent sinds kort werkzaam als tandartsassistent, wil je iets vertellen over hoe je tot de keuze bent gekomen om dit vak te kiezen?

Mijn zoon heeft een beugel gehad en omdat ik meeging naar zijn afspraken kon ik iedere maand zien wat werken in de mondzorg inhoudt. Ik was altijd een beetje jaloers (in positieve zin) op het werk en de samenwerking van de assistentes in die orthodontie praktijk. Eén assistente daar zei: ”dat kan jij ook!”. Ik ben er over gaan nadenken en heb contact opgenomen met Debbie van de Academie. Ik heb gevraagd of er een opleidingsplek was voor orthodontie assistenten maar helaas was die er op dat moment niet. Ik was net te laat voor de inschrijving. Debbie en ik kennen elkaar en zij adviseerde mij om over een andere opleiding na te denken: Tandartsassistente. Volgens haar beschikte ik over eigenschappen die bij dat vak passen en ik heb de stap gezet en mij ingeschreven voor Basis Tandartsassistent. Ik ben nu heel gelukkig met mijn keuze!   

Kun je iets vertellen over hoe de opleiding eruit ziet?

Deze opleiding is theoretisch en ik volg mijn videolessen thuis wanneer ik tijd heb. Het is ideaal om te combineren met mijn gezin en werk. Zelfdiscipline is heel belangrijk. Ik heb ook iedere 3 tot 4 weken een contactmoment met de Academie. Zij helpen mij met alles wat ik nodig heb. Advies over studie, stage en werk. Zo heb ik het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik ben gestart in juni en nu bijna klaar! 

Heb je al een baan als tandartsassistent of loop je stage?

Ik was op advies van de Academie opzoek naar een stageplek bij een tandarts. Dat vond ik best spannend maar om het goed te leren, kun je het beste ook ervaring opdoen in de praktijk. Ik heb een stageplek gezocht maar na een dag meewerken in de praktijk werd het een echt dienstverband. Dat had ik helemaal niet verwacht maar was heel blij natuurlijk!

Kun je iets vertellen over de praktijk waar je werkt?  

Ik werk in een heel leuk team bij Tandarts Vos in Apeldoorn.

Wat vind je leuk en wat vind je (nog) lastig?

Eerlijk gezegd, ik vind alle behandelingen leuk. En dat we met patiënten van alle leeftijden werken. Alle begin is moeilijk, theorie is anders dan praktijk maar ik werk met een ervaren team dat mij steunt. Ik krijg de kans en tijd om te leren.  

Wat kan jij voor jullie patiënten betekenen?

Mijn contact met patiënten is goed, er staat veel informatie in de patiëntenkaart vermeld waar we rekening mee kunnen houden zoals angsten, medicijngebruik, verlies van dierbaren etc. Ik ben een behulpzaam persoon, ik word gelukkig als ik iemand kan helpen. Wat lieve woorden of begrip kunnen veel verschil maken in de behandelkamer. 

Heb je al een idee hoe jouw toekomst in de tandheelkunde eruit zal zien?

Ik wil nu eerst alle lesstof die ik in mijn opleiding heb gehad in de praktijk kunnen oefenen en gebruiken. Maar daarna wil ik mij graag door ontwikkelen. Ik houd veel van leren en nieuwe dingen ontdekken. Zo voel ik mij nuttig.

Zou jij andere mensen adviseren om op deze manier tandartsassistent te worden?

Zeker, het is leuk voor alle leeftijden. Voor deze opleiding moet je wel over zelfdiscipline beschikken.  

Wat zijn volgens jou eigenschappen waar een tandartsassistent over moet beschikken?

Je moet geduldig zijn, het leuk vinden om mensen te helpen en in een team kunnen werken. Ik reken op mijn collega’s en mijn collega’s kunnen rekenen op mij. We kunnen niet optimaal werken zonder de steun van elkaar. 

Zijn er leuke dingen die je over de praktijk kan vertellen?

Ik vind het fijn dat ik een ervaren tandarts mag assisteren. Op één van mijn eerste werkdagen waren er toevallig twee patiënten met bijna dezelfde situatie; 1 had een losse voortand en bij de ander was deze eruit gevallen. Eerlijk gezegd dacht ik dat de tandarts er niets meer aan kon doen en we waren allemaal in afwachting terwijl de tandarts rustig nadacht en aan het werk ging. Ik vergeet nooit meer hoe dankbaar en met een brede glimlach deze patiënten weer de deur uitgingen, het zag er weer keurig uit!  

Wil je nog iets van jouzelf delen met de lezers?

Ik ben heel gelukkig en dankbaar met mijn werk als tandartsassistent. Ik heb hard moeten werken, doorzetten en veel leren maar het is gelukt om mijn doel te bereiken. Ik prijs me gelukkig dat ik lieve en goede mensen om mij heen heb. Ik wil iedereen bedanken die mij in mij heeft geloofd en gesteund tijdens mijn opleiding al was het met een glimlach.


Opmerking Academie : 
Inmiddels is Houda geslaagd voor haar opleiding. We willen je van harte feliciteren en wensen je een mooie toekomst!  

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854