actp interview Mayury

Dag Mayury, wil je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Mayury en tegenwoordig woon ik in Utrecht. Van oorsprong kom ik uit Japan maar ik ben in Brazilië opgegroeid. Daar heb ik ook mijn studies Tandheelkunde en Orthodontie gevolgd en afgerond. Ik werk als orthodontist bij Orthocenter Oudenoord in Utrecht. Naast mijn werk vind ik het leuk om met mijn man te reizen, hiken en lekker te eten. Ik houd van de natuur en landschapsfotografie.

Deze rubriek heet ‘Assistent aan het woord maar je bent orthodontist.
Wil je iets vertellen over hoe je tot deze keuze bent gekomen en welke opleidingen je hebt gevolgd?

Toen ik als student Tandheelkunde voor het eerst kennis maakte met orthodontie, wist ik zeker dat ik orthodontist wilde worden.

Na mijn studie Tandheelkunde heb ik eerst mijn Master of Science voor Orthodontie behaald en daarna nog mijn PhD (Doctoraat). In totaal 6 jaar extra studie voor orthodontie. Toen ik naar Nederland kwam, moest ik al mijn diploma’s laten erkennen. Ik heb heel veel examens opnieuw moeten afleggen. Eerst is mijn diploma als tandarts gevalideerd en daarna heb ik nog veel examens moeten afleggen om uiteindelijk ook in Nederland mijn erkenning als orthodontist te krijgen. Nu sta ik als Orthodontist ingeschreven in het specialistenregister voor Dento Maxilialire Orthopedie (DMO).

Ben je zelf ooit iemands assistent geweest?

Toen ik naar Nederland kwam, assisteerde ik de orthodontist waar ik werkte. In die periode heb ik alle taken van een orthodontie assistente gezien en ook zelf uitgevoerd. In Brazilië hebben orthodontie assistenten beperkt taken in vergelijk met assistenten in Nederland. In Nederland zijn de taken zoveel uitgebreider. Dat is echt anders en maakt het beroep veel leuker en meer betrokken.

Wat doet een orthodontist precies?

Als orthodontist houd ik mij bezig met een specifiek gebied van de Tandheelkunde. Een  orthodontist begeleidt de groei en ontwikkeling van kaak en tanden. Problemen kunnen variëren van enkele scheve tanden tot zeer uitgebreide en ernstige kaak- en gelaatsafwijkingen. De werkzaamheden van een orthodontist zijn het onderzoeken van afwijkingen in kaak en gebit; het informeren over mogelijkheden en eventuele noodzaak tot behandeling; het maken van röntgenfoto’s; het maken van digitale foto’s van mond en gezicht; nemen van gebitsafdrukken en maken van gipsmodellen (dit kan ook door een assistent gedaan worden); opstellen van behandelplan; het plaatsen van een beugel en bewaken van de voortgang  en verrichten van aanpassingen.

En wat doet een assistente van een orthodontist?    

De taken van de orthodontie assistente zijn zeer uitgebreid. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de orthodontist. De orthodontie assistent biedt mij ondersteuning bij de voorbereiding, uitvoering en afronding van behandelingen bij patiënten.

De werkzaamheden kunnen bestaan uit: het maken van orthodontische afdrukken/wasbeet, scans met een 3D scanner; alle foto’s; het plaatsen van vaste apparatuur (slotjesbeugel), uitneembare apparatuur, aligners (transparante hoesjes), plaatsen van banden en vaste retainers (spalken), mondhygiëne instructie geven, het uitvoeren van controles en het verwijderen van apparatuur.

Hoe ziet een werkdag van een orthodontist en de assistent eruit?

Normaliter hebben we het druk in de praktijk. In de ochtend zie ik patiënten voor een eerste consult en maak ik behandelplannen. Deze behandelplannen worden met ouders/patiënt besproken. Ik informer hen over de ernst en de aard van de gebits- en kaak afwijkingen, welke beugels er nodig zijn, de eventuele noodzaak van het trekken van kiezen, de te verwachte behandelduur en de kosten. Naast deze taken neem ik contact op met verwijzers (tandartsen)of specialisten zoals de kaakchirurg, parodontoloog enzovoort. Mijn assistenten voeren hun eigen programma uit. Meestal zijn dit lange afspraken zoals het plaatsen en verwijderen van beugels, afdrukken en foto’s maken en natuurlijk ook de reiniging en desinfectie van het instrumentarium. In de middag staan er controles op het programma. De afspraken zijn korter en de dynamiek weer heel anders. Ik controleer de patiënt en zijn beugel en mijn assistenten voeren de behandelingen uit.

Heb je ook wel eens wat anders gedaan dan werken als orthodontist?

Ja, in Brazilië heb ik ook aan de universiteit gewerkt als docent. Ik vond dat ontzettend leuk. Het werken aan de universiteit is heel dynamisch. Je moet constant zelf bij blijven leren, les aan studenten geven, onderzoek doen en wetenschappelijke artikelen schrijven.


Wat vind je het leukst aan het werk?

Wat ik echt leuk vind, is het uiteindelijke resultaat van de behandeling zien en van mijn patiënten horen dat ze er blij en tevreden mee zijn.

Orthodontie is een gedetailleerd en precisie beroep waar veel kennis voor nodig is. Dat samen maakt orthodontie een passie voor mij.

Wat doe je om bij te blijven in dit beroep?

Iedere orthodontist moet een actief en verplicht kwaliteitsprogramma volgen, waardoor de nieuwste kennis en ontwikkelingen op de voet worden gevolgd. Ik lees vaak actuele vakliteratuur, volg regelmatig cursussen en ga naar nationale- en internationale congressen. Ik probeer altijd op de hoogte te blijven van nieuwste behandelmethoden en andere ontwikkelingen binnen de orthodontie.


Doen de assistenten in de praktijk iets aan (bij)scholing?

Jazeker! In mijn praktijk volgt iedere assistente minimaal 2 cursussen per jaar. Er zijn verschillende mogelijkheden. Alle assistenten volgen eerst de opleiding ‘orthodontie assistent’ en daarna hebben ze zelf keuze uit verschillende workshops/cursussen. Voorbeelden zijn; mondfotografie, omgaan met agressie of autisme in de praktijk, lezing over kaak operatie’s en natuurlijk de (up)dates röntgen en Infectiepreventie.
Ik vind dat het enorm belangrijk is en mijn assistenten zijn altijd enthousiast om een nieuwe cursus naast het werk te volgen. Daarmee kunnen zij zichzelf blijven ontwikkelen.

Stel dat u nu een nieuwe assistent zou zoeken, over welke eigenschappen moet zij/hij dan beschikken?  

In mijn ogen zijn collegialiteit, flexibiliteit, betrokkenheid en goed kunnen communiceren de belangrijkste eigenschappen waarover je moet beschikken.

Is de leeftijd van de assistent belangrijk?

Deze is voor mij niet relevant.


Zou je iemands adviseren om orthodontie assistent te worden?

Als je denkt dat dit beroep bij je past, is het zeker een goede keuze. Er is een grote kans op werk. In Nederland is er een enorm tekort aan orthodontie assistenten.

Zijn er nog toekomstplannen?

Zolang ik gezond ben, wil ik graag in de praktijk blijven werken en eventuele later iets meer met doceren doen.

Wil je zelf nog iets vertellen aan de lezers?

Toen ik naar Nederland kwam, moest ik eerst de Nederlandse taal leren. Voor mij was het moeilijk om de voornamen van de kinderen (patiënten) uit te spreken. Iedere keer weer moest ik naar de wachtkamer om mijn patiënt op te halen, ik riep de naam maar niemand reageerde erop! Het was wel grappig en daardoor heb ik de Nederlandse uitspraak en namen goed geleerd.

Dankjewel Mayury!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854