academie interview maart 2022
academie interview maart 2022

Hallo dan! Niet 1, niet 2 maar 3 zussen én alle drie tandartsassistent. Willen jullie iets over jezelf vertellen?

Tuurlijk! Ik ben Sultan (41) en woon in de Meern. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen van 20 en 16 jaar. Ik houd van zwemmen en koken.
Mijn naam is Birgul (28) en ik woon in Het Zand (Utrecht). Ik ben getrouwd en heb ook 2 kinderen; een dochter 6 en een zoon van 4 . Mijn vrije tijd breng ik het liefste door met mijn gezin en ik shop graag.
Hallo, mijn naam is Leyla (22) en ik ben de jongste van ons 3. Samen met mijn man woon ik in Utrecht. Mijn hobby’s zijn dezelfde als mijn zussen; tijd doorbrengen met familie, zwemmen en natuurlijk shoppen!

Jullie zijn allemaal werkzaam als tandartsassistent. Kunnen jullie vertellen hoe dat is gegaan en waar je werkt?

Sultan: na 22 jaar werken bij Albert Heijn besloot ik dat het tijd werd voor wat anders. Mijn zusjes werkten al als tandartsassistent en waren zo enthousiast dat ik heb gesolliciteerd in de praktijk waar Leyla al werkte. Gelukkig kreeg ik de baan!
Birgul: het vak heeft altijd al mijn belangstelling gehad maar er kwam steeds iets tussen. Een jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding en kon ik gelijk van start bij Jeugdtandzorg in Utrecht.
Leyla: Birgul is als eerste in dit vak gestapt en heeft ons enthousiast gemaakt. Nu werk ik met veel plezier en met mijn zus bij Tandartsen Berben en Bouman.

Zijn er veel verschillen in de praktijken waar jullie werken?

Sultan: Birgul werkt vooral met kinderen en jongeren tot 18 jaar. Leyla en ik hebben kinderen en volwassenen in de praktijk en zien veel orthodontie, kroon-en brugwerk en implantologie. Die behandelingen ziet Birgul niet of nauwelijks.

Als jullie samenzijn praat je dan over het werk of opleiding of juist niet?

Leyla: ja, wij vinden het altijd leuk om over het werk te praten als wij bij elkaar komen.
Sultan: het gaat alleen maar over ons werk als we samen zijn haha. We bespreken wat we op ons werk hebben meegemaakt. Birgul en ik hebben het ook vaak over onze opleiding. Zij is klaar en nu kan ik haar mooi om hulp vragen als ik er even niet uitkom.

Hoe zijn jullie begonnen? Eerst een baan of eerst een opleiding?

Sultan: ik ben 1 maand nadat ik in dienst kwam gestart met mijn opleiding.
Birgul: ik precies andersom! Leyla: ik ben gestart met werken en leer in de praktijk.

Hoe zien jullie werkdagen eruit?

Sultan: ik werk 4 hele dagen per week. Birgul: ik werk 2 hele dagen. Leyla: ik werk net als Sultan ook 4 hele dagen.

Wat vinden jullie leuk aan je werk?

Birgul: met kinderen werken vind ik super. We hebben een leuk team op 2 locaties in Utrecht.
Sultan: Ik vind de variatie van het werk vooral leuk. Patiënten helpen die met pijn binnenkomen of wanneer een beugel eruit mag en de patiënt blij en tevreden is. Het hele traject van implantologie en dan het uiteindelijke resultaat is zo mooi!
Leyla: ik vind het fijn om te zien dat patiënten van pijnklachten worden verlost en werken in teamverband. Ik leer iedere dag meer van mijn collega’s.

Zijn er dingen die je minder leuk vindt?

Sultan: ik vind kinderen die pijn hebben soms lastig om te zien. Vooral op het moment dat ze het niet begrijpen en we ze eigenlijk gewoon willen helpen.
Birgul & Leyla: nee, tot nu toe niets.

Hebben jullie al een idee hoe jullie toekomst in de tandheelkunde eruit zal zien?

Sultan: eerst wil ik groeien als tandartsassistent en hiervoor mijn certificaat halen. Daarna lijkt het me leuk om preventieassistent te worden. Birgul & Leyla: ja, wij willen ook graag nog doorgroeien en preventieassistent worden en dan met zijn drieën in 1 praktijk. Wie weet komen jullie ons ooit in 1 praktijk tegen!

Kunnen jullie andere mensen aanraden om in de tandheelkunde te gaan werken?

Allen: wij vinden dit werk zo leuk en praten erover met iedereen om ons heen. Wij denken dat er nog wel een paar enthousiast zijn geworden!

Wat zijn eigenschappen waar een goede assistent over moet beschikken?

Leyla: je moet geduldig zijn, samen kunnen werken, nauwkeurig en snel kunnen handelen.
Birgul: plus patiënten gerust kunnen stellen!
Sultan: en stressbestendig zijn…

Hebben jullie al leuke of bijzondere dingen meegemaakt om te delen met de lezers?

Leyla: of het leuk is betwijfel ik maar ik kan er nu wel om lachen. De eerste keer dat ik assisteerde bij een extractie was ik zenuwachtig en gespannen. Zo erg dat ik tijdens de behandeling bijna flauwviel. Gelukkig was mijn collega in de buurt en werd ik overgenomen. Later op de dag hadden we weer een extractie; ik heb al mijn moed verzameld en ben de behandeling gaan assisteren. Gelukkig ging het nu goed en heb ik mijn angst overwonnen.
Sultan: ik vind het leuk als er oudere mensen komen die een gesprekje willen voeren of gehoord willen worden. Daar probeer ik dan extra aandacht aan te geven. Vaak krijgen we terug dat zij dat zelf ook erg gezellig vinden en het bezoek aan de praktijk voor hun een uitje is geweest.

Dank jullie wel voor het interview en lekker veel plezier in jullie vak houden!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854