Project omschrijving

Opleiding Tandartsassistent Pre MBO4De opleiding tandartsassistent is bedoeld voor personen die in een tandartsenpraktijk werken of willen gaan werken en geen beroepsopleiding hebben gevolgd, of nog niet binnen een praktijk gewerkt hebben. De deelnemers worden opgeleid om de tandarts aan de stoel te assisteren of receptiewerkzaamheden voortvloeiend uit de tandartspraktijk op een juist wijze uit te voeren.

Door theorie, praktijklessen en opdrachten, die indien voorhanden, in een eigen (stage)praktijk uitgevoerd kunnen worden, maakt de cursist zich alle basisvaardigheden in korte tijd eigen.

Combinatie van Klassikaal onderwijs en E-learning

De opleiding van Academie Tandartsenpraktijk is momenteel een van de krachtigste opleiding, met de meeste diepgang. Dit kan uitsluitend gerealiseerd door een uitgekiende combinatie van klassikaal onderwijs, video’s en e-learning modules.

Gedurende de opleiding wordt de cursist op vele momenten getoetst op het e-learning platform en gedurende de klassikale bijeenkomsten zodat de voortgang voortdurend wordt bewaakt.

Indien de cursist nog niet beschikt over een stage en/ of werkplek, dan kan toch gestart worden met de opleiding. Het hebben van een stage of werkplek geeft echter wel het beste studierendement.

Instromen naar MBO-4

De opleiding duurt 4 tot 6 maanden. Nadat je de opleiding hebt afgerond kun je instromen in de BBL MBO4 opleiding tandartsassistent, waar je diverse onderdelen kunt overslaan. Ook is er een mogelijk om deelcertificaten MBO4 te behalen die 100% aansluiten op de MBO4 opleiding.

INSCHRIJVEN

De opleiding start in:

 • januari 2020
 • september 2020

Voor inschrijving zonder klassikale lessen:
Klik op deze inschrijflink.

Voor inschrijving mét klassikale lessen:
Klik op deze inschrijflink.

De opleiding tandartsassistent is bestemd voor personen die willen starten als assistent. De opleiding is ook bestemd voor personen die al werkzaam zijn als assistent, maar hun werkzaamheden willen uitbreiden of verdiepen en nog geen relevante beroepsopleiding hebben gevolgd.

Het aantal deelnemers is afhankelijk van de locatie, het maximum is 12.

De kosten bedragen € 1.285,00, (alle modules inclusief toetsen) vrijgesteld van B.T.W.

De kosten bedragen € 2.795,00 (inclusief klassikale lessen en lesmaterialen), vrijgesteld van B.T.W.

Stuur mij de cursusbeschrijving en het kosten overzicht.

Leerdoelen – Opleiding Tandartsassistent pre MBO-4

Wat kan de assistent na de opleiding doen in de praktijk?

1. Balie- & Receptiewerkzaamheden:

 • Beheren en van agenda’s
 • Ontvangen van patiënten
 • Het voeren van telefoongesprekken gericht op afspraken en spoedgevallen.
 • Agendaoptimalisatie

2. Alle omlooptaken (tussen de behandelkamers in):

 • Zorg dragen voor reinig/ desinfectie/sterilisatie van instrumentarium
 • Verzorging van instrumenten/materialen/behandelkamers

3. Assisteren aan de stoel:

 • Het voorbereiden en klaarleggen van alle benodigdheden voor een (be)handeling.
 • De tandarts assisteren volgens de 4-handed dentistry principes tijdens de meest voorkomende behandelingen in een tandheelkundige praktijk (periodieke controle, het aanbrengen van restauraties, kroon- en brugwerk, endodontie, extractie, prothetiek etc.)
 • Instrumentenkennis
 • Je bent op de hoogte van alle administratieve werkzaamheden gekoppeld aan de verschillende behandelingen

Andere onderwerpen:

Naast de bovengenoemde leerdoelen komen onder andere ook de onderstaande onderwerpen aan bod:

 • Wet BIG en beroepsprofiel
 • Nomenclatuur van de gebitselementen en anatomie/fysiologie
 • Pathologie van de mondholte, met name cariës en tandvleesaandoeningen
 • Werkgroep Infectie Preventie (WIP) – hygiëne en infectiepreventie; milieuaspecten
 • Instrumentarium-/ en materialenkennis
 • Behandelprotocollen
 • Assisteren bij het maken van röntgenopnames
 • De techniek van 4-handed dentistry
 • Triage

Programma indeling – Opleiding tandartsassistent pre MBO-4

De opleiding duurt 4 tot 6 maanden, er zijn 10 optionele individuele lesdagen. Bij de lesdagen is een specialist docenten aanwezig. Je krijgt toegang tot een groot aantal (meer dan 30) e-learning modulen die het leerproces versnellen, diepgang geven en ondersteunen. Je kunt stellen dat 1 e-learning module overeenkomst met 1 dagdeel onderwijs. Met het voordeel dat een module onbeperkt herhaald kan worden.

Tijdens de lesdagen wisselen theorie en praktijk elkaar af. Daarnaast zijn er huiswerkopdrachten om verder te oefenen in de dagelijkse werksituatie. Tussentijdse evaluatiemomenten bewaken de voortgang die de assistent maakt en laten zien wat extra aandacht behoeft met het oog op de af te leggen eindtoets

Syllabus

Je krijgt tevens toegang tot twee syllabi waarin alle leerstof duidelijk in woord en beeld is samengevat. Je hebt toegang tot het leerplatform waar uitgebreide informatie aanwezig is baast de video’s. Tegen meerprijs (€125,= 0% BTW) kun je toegang krijgen tot de digitale bibliotheek van de uitgever BSL.

Certificaten

Als je aanwezig bent geweest tijdens de klassikale bijeenkomsten en je hebt alle modules afgerond, krijg je je certificaat. Van de elearning modules die je volgt en hebt afgerond krijg je tevens een certificaat.

Studiebelasting per week – Opleiding Tandartsassistent pre MBO-4

Totaal zijn er 10 klassikale lessen die verplicht zijn. Hiernaast moet je rekening houden met circa acht tot tien uur thuisstudie per week. Daarnaast werk je idealiter minimaal één dag in een tandartsenpraktijk of loop je stage.

Klik hieronder op Inschrijven en doorloop de gehele inschrijfprocedure.

Voor inschrijving zonder klassikale lessen: Klik op deze inschrijflink.

Voor inschrijving mét klassikale lessen: Klik op deze inschrijflink.