ACTP interview establishment FB 04 02 01

Hallo Saskia,  jij bijt het spits af in 2022, wil je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Saskia, 49 jaar en woon in Krimpen aan de IJssel. Getrouwd met Kevin en we hebben 2 jongens, Enzo van 15 en Diego van 11 jaar. We hebben ook een lieve hond die Moana heet. Ik werk als Kwaliteitszorgmedewerker bij Orthocenter. Mijn grootste hobby is zingen. Ik zit in een gezellig popkoor (Canta). Zelf kan ik niet zo heel goed zingen maar je wordt er heel blij van en het is heel gezellig. Ik wandel ook graag met onze hond.

Jij bent werkzaam in de tandheelkunde. Kun je vertellen wat je doet, wat je deed en welke opleidingen je hiervoor gevolgd hebt?

Toen ik 18 jaar was, had ik het eigenlijk wel gehad met school. Ik wist alleen nog niet wat ik wilde gaan doen. Ik zag in de lokale krant een advertentie staan van een tandarts die een assistente zocht met Havo diploma. Ik dacht; dat is iets voor mij! Ik werd aangenomen en heb eigenlijk alles in de praktijk geleerd. Door een overname kwam ik bij een ander tandartsen duo terecht waar ik heel veel heb bijgeleerd over chirurgie en kindertandheelkunde. Omdat ik niet werkte in mijn woonplaats ben ik op zoek gegaan naar een baan dichterbij huis. Ik heb gesolliciteerd als orthodontie assistent en werd gelijk aangenomen. Bij Rotterdam Oostplein heb ik 9 jaar gewerkt en daarna ben ik kwaliteitszorgmedewerker geworden en rond gaan reizen binnen de organisatie. Ik werk er nu al 17 jaar met veel plezier. In totaal al 30 jaar werkzaam in de tandheelkunde!

Ik heb heel veel interne opleidingen en trainingen gevolgd. Van een Cavex training over alginaat tot de orthodontie-assistente opleiding en verschillende röntgencursussen. Mijn laatste cursus ging over orthodontie & osteotomie. Erg interessant! Nu volg ik nog steeds cursussen om up-to-date te blijven via de Academie. Bijleren kan nooit kwaad en is ook ontzettend leuk!

Denk je dat er verschillen zijn tussen leren nu en 30 jaar geleden?

Ik denk dat de opleidingen nu veel uitgebreider zijn. Vooral omdat er steeds weer nieuwe ontwikkelingen zijn maar omdat ik zelf niet echt een opleiding heb gevolgd, kan het niet zo goed vergelijken.

Hoe zien jouw werkdagen eruit?

Mijn functie als kwaliteitszorgmedewerker is heel divers; ik leid assistenten op, ik toets assistenten,  doe interne audits en werk aan de stoel bij uitval van assistenten. Soms werk ik wel eens aan de balie maar dat gebeurt niet zo vaak. Ik ben op dit moment ook stagebegeleider van studenten en projectleider bij het plaatsen van scanners in praktijken. Geen dag is hetzelfde!

Jij bent ook BPV (beroepspraktijkvorming) begeleider. Kun je uitleggen wat dat is?
Ik begeleid 2 studenten die de mbo4 opleiding Tandartsassistent volgen met orthodontie als centraal thema. Zij hebben een stageplek in verschillende praktijken binnen de organisatie. Het is heel leuk om hen de fijne kneepjes van het vak te leren in de praktijk. We zijn heel basic gestart; hoe ziet de praktijk eruit, welke instrumenten en materialen worden er gebruikt, wat houdt werken volgens (hygiëne)protocollen in, wat doet een omloop assistent en de receptionist. Het wordt opgebouwd naar werkzaamheden aan de behandelstoel met patiënten. Communicatie en omgang met patiënten is ook heel belangrijk. Patiënten zijn vaak nerveus dus je wilt ze kunnen geruststellen.

Wat vind je leuk aan je werk?

De variatie in werkzaamheden. Ik word ook ingeroosterd om snel te helpen bij uitval van zieke collega’s of wat langer tijdens bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof. Ze zijn altijd blij dat ik kom! In contact blijven met patiënten van alle leeftijden is erg leuk maar de kers op de taart is een blije patiënt die met een stralende lach klaar is na zijn beugelbehandeling. Daar doen we het allemaal voor.

Zijn er dingen die je minder leuk vindt?

Eigenlijk vind ik alles leuk. Als ik dan toch iets moet bedenken is het in de file staan als ik naar huis ga maar daar kan je dan weer niets aan doen.

Heb je al een idee hoe jouw toekomst in de tandheelkunde eruit zal zien?

Mijn werk is zo leuk dat ik hoop dat ik het nog heel lang mag doen. En dat ik nog veel studenten en nieuwe collega’s mag opleiden om dit mooie vak ook te leren. 

Zou jij andere mensen aanraden om in de tandheelkunde te gaan werken?

Dat zou ik zeker aanraden! Wat ik leuk vind van werken als orthodontie assistent, is dat je in opdracht van de orthodontist maar zelfstandig werkt.

Wat zijn volgens jou eigenschappen waar een assistent over moet beschikken?

Je moet geduldig zijn. Je werkt in een hele kleine werk omgeving (mond) dus je moet tegen gepriegel kunnen. Je moet flexibel zijn, in een team kunnen werken en stress bestendig zijn. 

Zijn er leuke of andere dingen die je over je werk kan vertellen?

Ik heb laatst een mooi compliment van een volwassen patiënt gekregen. Ik had haar beugel verwijderd en toen ze uit de stoel stapte zei ze: ‘jij vindt je werk echt leuk hè? Dat merk ik aan alles, hoe je doet en hoe je het uitlegt” Ze was zo blij, dat maakte mijn dag.
Een ervaring om nooit te vergeten; jaren geleden kregen wij in de praktijk te maken met een jonge patiënt die overleed. Veel te jong en heel verdrietig allemaal. Toen kwam het verzoek van de familie of ik de beugel in het front wilde verwijderen. In bijzijn van zijn ouders, de begrafenisondernemer en orthodontist heb ik dit gedaan. Het was heel emotioneel maar dankbaar werk. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds een goed en voldaan gevoel dat ik dit heb mogen doen.

Dank je wel voor het delen van je verhaal Saskia!

Meer informatie over studeren bij Academie Tandartsenpraktijk? Bekijk hieronder het aanbod voor de tandartsassistent of stuur ons een bericht met je vraag. Liever telefonisch contact of via whatsapp? Bel of stuur een bericht naar: 033-4451854