Persoonlijk ontwikkelingsplan (pop)

Wij van Academie Tandartsenpraktijk houden van leren. We verdienen er ons brood mee maar los daarvan, we houden er écht van. Van blijvend leren en ons ontwikkelen. Daar doen we persoonlijk ons voordeel mee maar hopen ook een bijdrage te kunnen leveren aan ons mooie bedrijf.

Een nieuw jaar is een goed moment om jezelf eens onder de loep te nemen.
Haal je nog steeds plezier en voldoening uit je werk. Passen je werkzaamheden nog bij jou of ben je toe aan iets anders of meer verdieping?
Misschien heb je het geluk dat je een werkgever hebt die hier oog voor heeft en jou stimuleert om te leren. Anderen zul je hier wellicht zelf op moeten wijzen. Hoe kun je dat het beste aanpakken met de grootste kans op succes? Duidelijkheid is de sleutel, voor jezelf en je werkgever zet je het gewoon op papier!

Kort gezegd komt het neer op het volgende; waar ben je wel/niet goed in, wat wil je in de toekomst bereiken en hoe ga je dat doen? Een concreet doel stellen kan soms best lastig zijn maar daar zijn hulpmiddelen voor en formuleer altijd volgens de SMART methode. Op internet vind je veel informatie over SMART formuleren en het persoonlijk ontwikkelingsplan. Als jij met een redelijk verzoek en mooi plan komt, zal je werkgever dat alleen maar kunnen toejuichen. Mocht dat niet het geval zijn, moet je je afvragen of de praktijk nog wel bij jou past.

Als je een beetje hulp kunt gebruiken, stuur je een e-mail naar Debbie op [email protected] en zoek je inspiratie voor opleidingsmogelijkheden, dan kijk je verder op onze website!

Academie tandartsenpraktijk - tips januari 2022

Zoek de praktijk uit die bij jou past

Deze tip is voor m/v die willen gaan werken als tandartsassistent. Allereerst; prima plan want werk zat! Er staan alleen al ruim 225 vacatures op de website van de KNMT. Er zijn nog meer plekken waar je vacatures kunt vinden; het plaatselijk sufferdje, Facebook, zoekmachines enzovoort. Iedereen is op zoek naar dat ene pareltje dat leergierig is, sociaal en tot in lengte van dagen zij aan zij wil werken. Eigenlijk zijn ze dus op zoek naar jou.

Heb jij er wel eens over nagedacht om niet te wachten tot de juiste vacature voorbij komt maar jezelf in de spotlight te zetten? Oké, werken in een tandartspraktijk lijkt je leuk maar wát lijkt je leuk? Behalve overeenkomsten zijn er ook behoorlijk wat verschillen. Ben je net verhuisd en wil je veel nieuwe contacten opdoen (groepspraktijk) of zoek je de rust van een solopraktijk. Ben je gek op kinderen en is dat een doelgroep waar je mee wil werken (Jeugdtandzorg) of hou je wel van een beetje ruiger werk (implantologie, chirurgie). Stel dit vast voor jezelf en leg contact met de praktijk waarvan jij denkt dat zij bij jou passen. Vacature of niet, gewoon doen. Motivatie en doorzettingsvermogen is zo ontzettend belangrijk. Hoe je vervolgens opgeleid wordt is van later zorg. Laat maar zien wie je bent en waarom zij jou moeten aannemen.

Wil je hier meer over weten of een extra zetje, mail je naar Debbie [email protected]. Wij helpen je graag verder.

Academie Tandartsenpraktijk - tips voor assistenten 3

Blijf professioneel

Iedere tandartspraktijk heeft eigen regels als het gaat om het aanspreken van patiënten. Het zal afhangen van verschillende factoren zoals de leeftijd van de tandarts, van de patiënt, de sfeer die de praktijk wil uitstralen, de doelgroep maar ook de plaats waar de praktijk gevestigd is. In een volksbuurt is de aanspreekvorm waarschijnlijk informeler dan in Wassenaar.

Op je eerste werkdag is het een prima binnenkomer als je vraagt naar de huisregels. Hoe spreken we elkaar en onze patiënten aan? Dan is het maar duidelijk en hoef je er niet naar te gissen.
Stel dát je Jan/Jantine mag zeggen tegen de tandarts, dan is dat prima om dat onderling en in de pauzes te doen. Naar je patiënten toe ben je professioneel en heb je het over ‘de tandarts’. Ook buiten de praktijk heb je het niet over ‘die aardige gast’ (al is de tandarts bijzonder aardig en <30 jaar) maar over ‘de tandarts’. Niet om de tandarts op een voetstuk te plaatsen maar om zelf professioneel te blijven.

Informeel samenwerken houdt niet per definitie in dat je op gelijke voet met elkaar staat. De rol van de tandarts (werkgever) is nou eenmaal anders dan de rol van de assistent (werknemer). Jij kan niet werken zonder de tandarts maar hij/zij kan zich echt wel redden zonder jou.
Samen een prettige werkrelatie laten ontstaan waarbij jij je kan ontwikkelen en de tandarts jou om je professionaliteit gaat waarderen, is een mooi streven.

Academie Tandartsenpraktijk - tips voor assistenten 2

Begin de dag goed.

‘Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag’. Dat was vroeger een vast onderdeel in een radio ochtendshow. Een liedje, liefst vals meegezongen maar het werkte goed en vooral op je lachspieren.
Ben je het van nature niet, dan word je het hopelijk vanzelf; een ochtendmens.

Assistenten in de mondzorg moeten om 8.00 uur kunnen shinen. Ga de avond voor een werkdag dus op tijd naar bed. Of sta een half uur eerder op als je heel dapper bent. Uitgerust kun je de hectiek van de dag echt beter aan dan wanneer je met een slaperig hoofd in de praktijk verschijnt. Je oogt niet fris, je bent niet alert en begint met een 1-0 achterstand. Dus vroeg(er) naar bed en vrolijk opstaan. Zeg tegen jezelf ‘dit wordt een topdag’ en tegen je collega’s ‘ik heb er weer zin in’. Echt, het ontmoedigt anderen om te klagen wanneer jij als een blij ei rondloopt en moedigt ze onbewust aan om ook een positieve houding aan te nemen. Het werkt aanstekelijk, probeer het maar eens en kijk hoe groots het effect is. Voordat je het weet, sta jij bekend als de assistente die altijd vrolijk is en dat is leuk voor iedereen in de praktijk waarmee je werkt en zeker voor jullie patiënten!

Academie Tandartsenpraktijk - tips voor assistenten