Academie Tandartsenpraktijk

Training Autisme in de tandartspraktijk

Inzichtelijk & Praktisch

‘Loop je met je hoofd in de wolken?’ of ‘Maar twee gaatjes? Nou, dat heb je ‘goed’ gedaan.’ of ‘Het kan 5 tot 10 minuten duren.’

Zomaar een paar uitdrukkingen waar jij misschien niet over na hoeft te denken om ze te begrijpen: figuurlijk taalgebruik, ironie en geen duidelijke behandeltijd.

In tegenstelling tot jou, kunnen mensen met een vorm van autisme hier helemaal niets mee. Het leidt tot onzekerheid en frustratie, met soms angsten, blokkeren en boosheid als gevolg. Het zijn mogelijke gevolgen waar jij tegenaan kunt lopen in je praktijk. Terwijl je het vaak juist goed bedoelt en er alles aan wil doen om iemand op zijn of haar gemak te stellen, pakken je goede bedoelingen soms averechts uit. Bij kinderen, maar óók volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum.

Onder de verzamelnaam Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vallen verschillende vormen van autisme, zoals: Autistische stoornis, Syndroom van Asperger, PDD-NOS, Multiple complex Development Disorder (McDD), het Syndroom van RETT en Syndroom van Heller. Lees meer achtergrond over autisme op Wikipedia. KNMT besteed ook acht aan het thema autisme middels “Autismevriendelijke Mondzorg”. Op een speciale website staat achtergrond informatie.

In deze training ga je meer inzicht krijgen in de uiteenlopende vormen van autisme, de do’s en dont’s en krijg je praktische handvaten. Dat is niet alleen heel prettig voor je patiënten, maar ook voor jezelf! Daarnaast ga je ook zelf aan de slag. Met oefeningen die je aan het denken zetten en je laten ervaren. In de middag gaan we praktijksituaties nabootsen met een acteur.

De training wordt gegeven op:

Inschrijven voor een opleiding:

Deze training sluit aan bij alle praktijk medewerkers die graag meer willen weten over – en beter om willen kunnen gaan met mensen binnen het autisme spectrum in de tandheelkundige praktijk.

Het aantal deelnemers is afhankelijk van de locatie, het maximum is tien.

De kosten per deelnemer bedragen € 395,00. Vrijgesteld van B.T.W.