Training Autisme in de tandartspraktijk
Inzichtelijk & Praktisch
‘Loop je met je hoofd in de wolken?’ of ‘Maar twee gaatjes? Nou, dat heb je ‘goed’ gedaan.’ of ‘Het kan 5 tot 10 minuten duren.’
Zomaar een paar uitdrukkingen waar jij misschien niet over na hoeft te denken om ze te begrijpen: figuurlijk taalgebruik, ironie en geen duidelijke behandeltijd.
In tegenstelling tot jou, kunnen mensen met een vorm van autisme hier helemaal niets mee. Het leidt tot onzekerheid en frustratie, met soms angsten, blokkeren en boosheid als gevolg. Het zijn mogelijke gevolgen waar jij tegenaan kunt lopen in je praktijk. Terwijl je het vaak juist goed bedoelt en er alles aan wil doen om iemand op zijn of haar gemak te stellen, pakken je goede bedoelingen soms averechts uit. Bij kinderen, maar óók volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum.
Onder de verzamelnaam Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vallen verschillende vormen van autisme, zoals: Autistische stoornis, Syndroom van Asperger, PDD-NOS, Multiple complex Development Disorder (McDD), het Syndroom van RETT en Syndroom van Heller. Lees meer achtergrond over autisme op Wikipedia. KNMT besteed ook acht aan het thema autisme middels “Autismevriendelijke Mondzorg”. Op een speciale website staat achtergrond informatie.
Leerdoelen van de cursus – Autisme: inzicht en gedrag.
Wat weet jij na afloop van de training?
- Je kunt het gedrag en de manier van communiceren van mensen binnen het autistisch spectrum herkennen en weet waar het vandaan komt.
- Je kunt jouw eigen communicatie afstemmen op de doelgroep.
- Je kunt aanpassingen door te voeren ter bevordering van de (tandheelkundige) behandeling bij mensen binnen het autistisch spectrum
Programma indeling – Workshop Autisme: Inzicht & Gedrag
In twee dagdelen krijgen jij en je collega’s zo veel informatie en doen jullie ervaring op. Waarna je zelf onderlegd bent en je patiënten met autisme op een passende manier kunt behandelen.
- Wat wordt behandeld?
- De verschillende vormen van ASS
- ASS-factoren die van invloed zijn in jouw praktijk
- Handvaten voor in de praktijk
- Praktijksituaties
- Wat bieden we jou?
- Een docent en ervaringsdeskundige op het gebied van ASS met jarenlange (les)ervaring met de doelgroep en een passie kennis over te dragen
- Een kleine en veilige groep, met veel ruimte voor oefenen en vragen
- Theoretische kennis, zodat jij met vertrouwen jouw patiënt met ASS kunt ontvangen en behandelen
- Veel praktijkvoorbeelden en oefeningen
- Nabootsen praktijksituaties met acteur
Docent
Marlène van Kuyk is docent in hart en nieren. In haar carrière als docent Nederlands en Communicatie heeft Marlène ervaring in het primair, middelbaar en hoger onderwijs. Speciaal aandachtsgebied is leerlingen & studenten met aandoening in het autistisch spectrum. Als docent & ervaringsdeskundige verzorgt Marlène een inspirerende workshop over Inzicht & Gedrag bij autisme.
Studiebelasting – Workshop Autisme: Inzicht & Gedrag
2 dagdelen