EEN MOOIE & ZINVOLLE AANVULLING OP JOUW VAK
Ben jij een ervaren tandartsassistent die zich graag blijft ontwikkelen? Zoek je extra uitdaging in je vak of word je door je praktijkhouder gestimuleerd een opleiding te volgen? Denk dan eens aan de opleiding Preventieassistent bij Academie Tandartspraktijk. In deze opleiding leer je van alles om als erkend preventieassistent zelfstandig te kunnen gaan werken, waaronder PPS-score bepalen, mondhygiëne-instructie geven, plaque en tandsteen verwijderen en fluorideapplicaties toepassen.
Praktische & interactieve opleiding
Bij ons word je opgeleid tot een bekwame en zelfstandig werkende preventieassistent. Je krijgt een praktisch gerichte en interactieve opleiding en begeleiding van deskundige docenten uit het werkveld die graag hun kennis en ervaring met jou delen. We stimuleren jou om naast de lessen te oefenen in je eigen praktijk.
- Heldere praktijklessen: Op onze vestiging in Woerden krijg je les in ons goed uitgeruste praktijklokaal. Hierin vind je alles zoals in de tandartspraktijk, inclusief 4 behandelstoelen.
- Intensieve begeleiding: Je werkt in kleine groepen van maximaal 4 medecursisten, in intensieve en praktische lessen waarin je goed wordt begeleid.
- Voordelen van e-learning: Een uitgebreid pakket e-learning modules geeft jou een theoretische basis op hoog niveau. Het is een systematische opleiding, met een aantal voordelen. Zo kun je op relatief eenvoudige wijze lesvideo’s en toetsen herhalen. Een ander voordeel is dat je in je eigen tijd kunt studeren en voorbereid naar de les kunt komen.
- Instaptoets & examen: Je start met een instaptoets en sluit de opleiding af met een theorie- en een praktijkexamen.
Preventie en mondhygiëne
Preventie en mondhygiëne richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen.
Het gaat met name om gingivitis en parodontitis:
- inzicht in het ontstaan
- herkennen en in kaart brengen
- voorkomen dan wel stoppen
Register preventieassistenten
De opleiding is erkend door het Register preventieassistenten. Na de opleiding kan de cursist worden ingeschreven in het register preventieassistenten. Kosten voor inschrijving worden apart in rekening gebracht. Het register preventieassistent heeft een brochure uitgebracht.

Leerdoelen – Opleiding Preventieassistent
Dat je na het behalen van het diploma op aanwijzing van de tandarts verantwoord (deel)behandelingen kunt verrichten:
- plaque index maken
- parodontale screening uitvoeren (PPS-score)
- supragingivale gebitsreiniging door scaling (H6/7 en s204sd), ultrasone
- apparatuur en polijstmiddelen
- fluoride-applicatie
- mondhygiëne-instructie geven
Het programmaonderdeel gesprekstechniek traint je in het omgaan met patiënten en in het effectief instructie en voorlichting geven.
Andere aspecten van het werk als preventie assistent:
- ergonomie
- hygiëne en infectiepreventie
- onderhoud en slijpen van de scalers
- inrichten werkplek
- juridische verantwoordelijkheid (de wet BIG)
Programma-indeling – Opleiding Preventieassistent
De opleiding kent 8 cursusdagen & een uitgebreid e-Learningpakket
- 6 cursusdagen praktijk
- 1 cursusdag communicatie
- 1 cursusdag examen
- Uitgebreid pakket e-Learning lessen
De opleiding is in kleine groepen, maximaal 4 personen, per docent.
Naast de opleidingsdagen is er tijd nodig voor het maken van huiswerkopdrachten. Deze opdrachten betreffen het bestuderen van de theorie en het onder supervisie van de tandarts of mondhygiënist extra oefenen in de eigen praktijk.
Syllabus
Je krijgt een syllabus waarin alle leerstof duidelijk in woord en beeld is samengevat. Aanbevolen is om zelf het boek “Professionele Gebitsreiniging” aan te schaffen, de uitgever is Bohn Stafleu van Loghum.
Examen
Je dient alle lesdagen van de opleiding te volgen. Op de laatste dag leg je een theorie- en praktijktoets af. Deze wordt beoordeeld door een tandarts-examinator. Als je voor beide toetsen een voldoende behaalt, ontvang je het diploma dat bevestigt dat je je hebt gekwalificeerd als Preventie-assistent.
Studiebelasting per week – Opleiding Preventieassistent
- Eén cursusdag, op onderwijslocatie
- Vier uur thuisstudie, te weten: E-learning modules en syllabus
- Drie uur oefenen in de eigen praktijk.