Opleiding orthodontieassistentDe opleiding orthodontieassistent is bedoeld voor assistenten uit de orthodontische of de algemene praktijk die nog weinig ervaring hebben als orthodontie assistent. De theorie gaat over de oorzaken en ontwikkeling van orthodontische afwijkingen, over de diagnose en over de behandeling van de afwijkingen bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Verschillende behandelmethoden

Aan de orde komen de verschillende behandelmethoden (uitneembare en vaste apparatuur), de mogelijkheden van behandeling voor verschillende patiënten en de invloed van leeftijd en medewerking. Naast de mechanica van vaste apparatuur, elastieken etc., krijg je een overzicht van moderne orthodontische systemen en behandelingen, zoals self ligating brackets, invisalign, ortho-chirurgie en het gebruik van botankers.

Opleiding orthodontieassistent In de praktijk

In het praktijkgedeelte leer je hoe je informatie verzamelt voor de diagnose en het behandelplan: het maken van portret- en mondfoto’s, röntgenfoto’s, het tracen en het maken van afdrukken. Tevens leer je hoe je onderdelen van het behandelplan uitvoert: het plaatsen van vaste apparatuur en het aanbrengen en verwijderen van onder meer banden, brackets, bogen, ligaturen en retentiedraden. Ook leer je het gebruik van typodont om de beweging en het inligeren van draden te kunnen vervolgen.

Verder is er aandacht voor het geven van voorlichting, uitleg en poetsinstructies tijdens de behandeling.

Klassikale opleiding start in:

Inschrijven voor een opleiding:

Assistenten uit de orthodontische of algemene praktijk die zich verder willen bekwamen als orthodontie assistent. Er zijn geen specifieke instroomeisen, het is aan te bevelen enkele jaren werkervaring te hebben als tandartsassistent.

Het aantal deelnemers is afhankelijk van de locatie, het maximum is 10.

De kosten per deelnemer bedragen € 2.975,00. Vrijgesteld van B.T.W.